Oranje

Blog 125 - 5 juli 2019

Hoera en hup voor de teammanager

Ik schrijf met regelmaat over het vrouwenvoetbal. Niet zo gek, want ik heb een verleden als teammanager van de - toen nog FC - Zwolle Vrouwen. Dat is nu negen jaar geleden, maar ook tegenwoordig houd ik mij behoorlijk bezig met het vrouwenvoetbal. Bij één van mijn opdrachtgevers, 100% Football, ben ik onder meer samen met international Renate Jansen betrokken bij het opzetten van het vrouwenvoetbalplatform: woman football.
Ook schrijf ik teksten voor 100% Football voor de website en over dat platform en de Oranje Leeuwinnen en maakte ik een aantal WK interviewtjes met onder andere Willem Vissers van De Volkskrant. Kortom, ik had en heb nogal wat met vrouwenvoetbal.

Zondag moet het allemaal gaan gebeuren. De WK-finale tegen Amerika. Hoe het ook afloopt, het is een meer dan geweldige prestatie. Mocht de finale in winst worden omgezet, dan zijn de Oranje voetbalvrouwen dertien keer achter elkaar ongeslagen op een groot eindtoernooi. Dat is echt ongekend. Wereldkampioen worden na Europees de beste te zijn, dat was alleen in 2008 en 2010 de Spaanse mannen gegeven. En wat te denken van dat Oranje dit toernooi nog niet één keer op achterstand stond? Ook bijzonder knap.

Daarbij komt nog dat het veldspel vaak alle kanten opgaat. In dit toernooi speelden de Oranje Leeuwinnen veelal matig en verbaasde de ganse natie zich erover waarom de meest simpele dingen o zo fout konden gaan. Een pass van een paar meter die zomaar in de voeten van de opponent terecht kwam, ballen die onverklaarbaar belandden in een ruimte tussen niks en niemand en wat te denken van de matige zogenaamde eindpass? We zagen het allemaal voorbijkomen; dat maakt de finaleplaats misschien nog wel eerbiedwaardiger.

En goed presteren valt of staat met een goede staf. Het is typisch Nederlands om niets aan het toeval over te laten. De staf van de Oranje Leeuwinnen telt bijna net zoveel leden als selectiespeelsters. Van kitmanagers (materiaalmannen) tot een mental coach en de kok (Ik zag voor en na Oranje tegen Zweden tot mijn grote genoegen de Zweedse kok uit de Muppetshow nog even voorbijkomen). Ze zijn er allemaal, staan volledig in dienst van Oranje en moeten er simpelweg voor zorgen dat het de speelsters aan niets ontbreekt. Als het misgaat, dan moet de oorzaak op het veld liggen en niet daarbuiten.
Zo was het ook een beetje bij de Zwolse Vrouwen, al hadden we geen eigen kok. Wel kregen we door De Vrolijkheid gemaakte lunchpakketjes mee, als we bij een uitwedstrijd geen tijd, ruimte en geld (?) hadden om onderweg wat te gaan eten.

Het succes valt of staat daarbij met een duidelijke taakverdeling en een goede aansturing. Iedereen weet wat hij of zij moet doen en daarboven is er één iemand die bepaalt. Dat is bij de Oranje Leeuwinnen bondscoach Sarina Wiegman. Dat merkte ik toen ik het idee opvatte om in de maand mei een interview te willen houden met Carin Bakhuis, één van de scouts van de Oranje Leeuwinnen en bekend in het Zwolse. De Stentor vond het oké en ik benaderde Bakhuis. Uiteindelijk kreeg ik antwoord van perschef Anja van Ginhoven (inderdaad, ze gaat weg). Via sms.
“De (technische) staf, waaronder de scouts, hebben met elkaar afgesproken dat ze geen interviews meer geven. Er is in deze laatste voorbereidingsfase en tijdens het WK een ‘woordvoerder’ als het gaat om team, tegenstanders, tactiek etc en dat is de bondscoach. We kunnen dus helaas niets voor je doen.”

Oké, jammer en je kunt over het antwoord je twijfels hebben, maar dit is wel heldere procescommunicatie. Bakhuis legde het namelijk eerst voor aan hoofdscout Marleen Wissink, die het op haar beurt aankaartte bij de perschef. Zij legde uit waarom het niet door kon gaan. Ik zie er een duidelijke taakverdeling en afsprakenlijn in terug. En dus dat Wiegman uiteindelijk bepaalt. Nogmaals, je kunt het er niet mee eens zijn, maar ik vind het goede communicatie.

“Op dat soort momenten loop je soms tegen cultuurverschillen aan; als Nederlanders zijn we direct in onze communicatie en willen we dingen graag snel en gestructureerd organiseren. Soms moet je kunnen inschatten of dat de beste manier is of dat je je communicatiewijze iets moet aanpassen om toch zo snel en goed mogelijk het gewenste (of het best mogelijke) resultaat te krijgen.”

Dit citaat is van Sonja van Geerenstein. Al sinds dat Oranje voetballend eigenlijk niets voorstelde, is zij de teammanager van de Oranje Leeuwinnen. Op kickes.nl stond laatst een groot en interessant interview met haar. Kickes staat voor Knowledge, Inspiration, Connection for Kick Ass Ladies in Events & Sports. En waarom is het zo interessant?

Omdat het heel goed laat zien hoe belangrijk een teammanager is. Eigenlijk komen daar alle zaken bij elkaar, die grotendeels bijdragen aan het huidige succes. Denk aan het organiseren van geschikte hotelaccommodaties, kleding, trainingsvelden en dagprogramma, om maar een paar dingen te noemen. Dus wie en wat zorgt stiekem voor het echte succes van de Oranje Leeuwinnen? Lees haar verhaal hier. Hup Sonja!


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf negen in cijfers: