Papegaai

Blog 132 - 30 juli 2019

Vijf voorwaarden voor een levensvatbaar magazine

Afgelopen week werd de nieuwe Staantribune bezorgd. Nummer 25 om precies te zijn. Dat aantal maakt duidelijk dat het magazine bestaansrecht heeft. Het magazine over voetbalcultuur, om precies te zijn. Het blad laat dat ook zien door middel van veel mooie foto’s, de brede hang naar het nostalgische voetbalverleden en reportages over vergeten stadions, spelers en supporters. Het groundhopping gehalte is groot, maar blijkbaar nog wel van deze tijd, want zoals hoofdredacteur Jim Holterhuës in zijn voorwoord schreef: “Vijf jaar geleden begonnen we, letterlijk, op een zolderkamer.” En verderop: “Staantribune is uitgegroeid tot een merk, zoals dat in marketingtermen heet.”

Al bladerend, viel mijn oog op de rubriek Het Ticket. Oftewel een voetbalkaartje met een verhaal. Als ik dat zie, dan schiet ik meteen in de schrijfstand. Ik kan op de één of andere manier zo’n uitnodigende oproep niet naast mij neer leggen of wegzetten in de tijd. Dus zo tikte ik in alle vroegte op een doordeweekse dag een verhaal over Aston Villa tegen Chelsea van 12 april 2004. Over een heenreis met hindernissen, met veel stress en geen gepinde Engelse ponden, een van de grond geraapt kaartje voor de metro en het niet in eerste instantie kunnen vinden van de tickets in het stadion, omdat de kaarten niet op naam van mij of van mijn toenmalige vriendin stonden, maar van de reisorganisatie.

Afijn, we zagen vijf doelpunten, de thuisploeg die zegevierde met 3-2, oud-Ajacieden Melchiot en Gronkjaer en keeper Stefan Postma die de hele wedstrijd op de bank bleef. Iets dat op dat moment niets met zijn meest pain in the ass moment ever te maken had.

Dat beschrijf ik dus allemaal niet in mijn Staantribune bijdrage, waarop ik dezelfde dag overigens al een positieve reactie kreeg van de redactie. Toch mooi dat je als lezer een bijdrage kunt leveren aan een uitgave. Het is alleen even afwachten wanneer.
Dat had ik ook gehoopt toen ik de uitnodiging van Hard Gras onlangs voorbij zag komen. Hard Gras nummer 127 is inmiddels uit en verhaalt over de wonderlijke uitschakeling van Ajax door Tottenham Hotspur. Het niet te verdringen verdriet gevangen in één uitgave. Nog een keer massaal wenen in boekvorm, afsluiten en vooruitkijken.

Ik beleefde die avond samen met een goede vriend en een echte Ajacied, net als ik. Wat mij bijbleef die avond was dat er geen greintje twijfel bij ons beiden was over de goede afloop. Zelfs niet bij de 2-1 en ook niet echt bij de Engelse gelijkmaker, al gingen we toen wel wat vaker verzitten op de bank. We hadden het volste vertrouwen, omdat de heenwedstrijd was gewonnen, omdat de return ook een gunstig score- en spelbeeld liet zien en omdat het Ajax was.

In exact 250 woorden (dat was de max) zette ik mijn woorden van die avond op papier. Op een gegeven moment kreeg ik een mail dat maandag duidelijkheid zou komen over of mijn bijdrage in de uitgave zou komen. Inderdaad, maandag kwam er een social media post: vol trots werd gemeld dat Hard Gras 127 inmiddels bij de drukker lag. De werkwijze van de redactie: geen bericht is slecht bericht.

Gelukkig zijn er naast Staantribune en Hard Gras nog genoeg voetbalbladen. Het almachtige VI, maar ook Elf, Santos en Panenka en voor de jeugd Panna en Goal om er een paar te noemen. Toch zijn er ook veel verdwenen. Deze week legde VTBL het loodje. Eerst kwam er een einde aan het verschrikkelijke gelijknamige voetbalprogramma onder leiding van de in mijn ogen totaal niet geschikte Humberto Tan en nu is het ook einde verhaal voor het magazine.

Een televisieprogramma zonder wedstrijdbeelden kan alleen gedragen worden door een steengoede presentator en gasten die stinkend hun best doen. Daar was in beide gevallen geen sprake van. “Met veel liefde en een select groepje professionals gemaakt, maar helaas houdt het alweer op”, verklaarde hoofdredacteur Youri van den Busken.

Wie herinnert zich nog Sportweek? Sport International? Beiden met een hoog voetbalgehalte. Maar ook de Johan, Nummer 14 en op amateurniveau was er even een teken van tijdschriftleven van Voetbal op Zaterdag en ook het nauwelijks bekende Gouden Voetbaljaren (slechts vier nummers). Ze bestaan allemaal niet meer. Te weinig advertentie-inkomsten, geen continuïteit, net niet vernieuwend genoeg en van alleen enthousiasme, ijver en voorliefde, kan nu eenmaal geen enkel magazine bestaan.

Ik denk dat de toekomst van voetbaltijdschriften gewaarborgd is, als er wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. Allereerst kwaliteit van a tot z, ten tweede ook echt een goede mix tussen tekst en beeld. De bewering dat mensen helemaal niet meer lezen getuigt van papegaai gedrag. Ondanks dit onderzoek uit 2018, geloof ik persoonlijk meer in dat print helemaal terug en dat dat vooral komt door jongeren. Daarnaast moet een redactie meer haar best doen om te weten wat lezers willen en daar het magazine geregeld op aanpassen.
Verder is het belangrijk dat je als redactie een vergezicht heb. Geef niet alles weg in één uitgave, waardoor het sabbelen en schrapen wordt als de volgende editie gemaakt wordt. Continuïteit in frequentie, in de basis van het blad, maar ook in kwaliteit.  

Een vijfde voorwaarde is dat er veel mogelijkheden zijn voor interactie. Reageren op een artikel en dat er met de reactie ook echt wat wordt gedaan. Zelf een bijdrage leveren, die dan wel geplaatst wordt. Kortom ruimte en ruim baan voor de lezer, die je als redactie meer dan ooit serieus moet nemen. Iets dat VI al jaren doet met de rubriek ‘abonnee’. En ondanks dat tegenwoordig steeds minder mensen Voetbal International lezen, bestaat dat blad al sinds augustus 1965. Dus al 54 jaar. Ga daar maar aan staan…


Laat een bericht achter - aantal berichten: 2

Erik Riemens
Dag Harry,

Dank voor je reactie en helemaal met je eens.

Groet, Erik
06-08-19 | 17:56Harry Walstra
Top verhaal en die opmerking over pain in the ass moment vond ik heel grappig. Hard Gras verhaal is heel herkenbaar. Ze kunnen dan wel groot zijn en veel reacties krijgen maar inzet van mensen moet je serieus nemen en waarderen.
04-08-19 | 22:07
Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf zeven in cijfers: