Reddingsboot

Blog 180 - 10 januari 2020

Reddingsboot

Hang je verhaal op aan een haakje

Hoewel we nog maar net onderweg zijn in 2020, kijk ik er het hele jaar al naar uit. Hoe langer het duurt, hoe meer kansen er verkeken worden, heb ik het idee. En het hoeft ook helemaal niet. Het had er best op 1 januari kunnen zijn, of nog eerder.

De inhaakkalender 2020, een jaaroverzicht van allerlei bijzondere dagen en een 366 apartedagenweergave. Want daar heb ik het over. Bij Marketing Rumors in Zwolle kwamen ze deze week met hun contentkalender. Meteen aangevraagd natuurlijk. Sinds 2009 doen ze bij de Issuemakers ook aan hun eigen issuekalender. Die van 2020 is zojuist verschenen. Een mooie en vooral in de communicatie zeer bruikbare traditie.

Inhakers. Kapstok. Timing. Je kunt je boodschap zo maar de wijde wereld insturen. Op een gegeven moment. Maar is het niet beter om dat te doen, juist wanneer er extra aandacht voor het onderwerp is? Dan val je op, beklijft je boodschap beter en heb je wellicht meer succes.

Terug naar de dag van vandaag. Vrijdag 10 januari. De inhaker van vandaag is meteen een binnenkomer. Shorttracker Sjinkie Knegt liep begin 2019 ernstige brandwonden op bij een houtkachelongeluk. Vandaag, precies een jaar na het drama, brengt zijn vriendin Fenna het kinderboek Saar en Siem - Als ons huisje, uit.

Volgens de kalenders is er vandaag de dag niets te haken of te kapstokken. We hebben de dag van het verantwoord medicijngebruik achter ons gelaten. Net als de dag van je ex, exact een week geleden, op 2 januari. Al kan ik mij daar in mijn geval maar één ding bij voorstellen: heel goed begrijpen waarom ze ook alweer mijn ex is.

Maar ook de maandagen in januari zijn niet mis. Maandag de 13e is het de clean off your desk day, gevolgd door weer een week later de meest deprimerende dag van het jaar: Blue Monday. Nou hebben we die alvast gehad, denk ik dan. Nog 344 dagen te gaan.

En er zitten wat dagpareltjes tussen hoor. De week (toe maar) van het oorsuizen: 3 tot en met 7 februari. Dan wordt er natuurlijk aandacht gevraagd voor geluidsoverlast. Uiteraard de warme truiendag, ook op die 7e. Een dag later begint wederom een week, deze keer die van de euthanasie. Velen die dit lezen denken wat ik denk, maar laten we dat maar niet doen. Dan kun je beter op 8 februari bezig zijn met de dag van het zelfvertrouwen.

Gelukkig is goeroe Emile Ratelband op die dag niet jarig, want dan hadden we ongetwijfeld veel van hem gehoord. Hij verjaart trouwens op 11 maart, in de diverse kalenders helaas voor hem alleen een verjaardag. Tien dagen later is Twitter jarig: op 21 maart. Wie weet hoe oud het social mediakanaal wordt?

Andere opvallende dagen in het voorjaar: Zaterdag 14 maart, de Pi-dag oftewel 3,141592653. Woensdag 25 maart de grote rekendag en wat moet ik mij voorstellen bij de Media Ukkie Dagen van vrijdag 27 maart tot en met 3 april? Een dag later is het zwerfdierendag en wordt er eigenlijk reikhalzend uitgekeken naar de week van de overgang van 6 tot en met 12 april?  En laten we woensdag 15 april nationale poepdag vooral niet onder het tapijt vegen.

Waarom zou je je kleine of grote boodschap nou ophangen aan zo’n bijzonder moment?
Als we bij de poepdag blijven, dan zou een advies aan een klantcontact van mij, in dit geval het Zwolse darmspecialist, kunnen zijn om daar toch echt wat mee te doen. En dat hoeft dan niet per se nieuws gerelateerd te zijn. Het kan ook zijn dat je even aandacht vraagt voor bijvoorbeeld je nieuwe website, of je pand, of een nieuwe medewerker. Bedenk het maar. Maar je heb nu een aanleiding. En je hebt meteen iets over te schrijven. Zo val je op en heb je die aandacht, die je wat kan opleveren. Hoe klein ook.

Je ziet dat in zulke periodes ook vaak nieuwe campagne gelanceerd worden. De overheid speelt daar slim op in, maar uiteraard ook allerlei bedrijven, organisaties en instellingen. Adformatie zette onlangs de beste inhakers van 2019 op een rijtje.

Iedereen kan een bepaalde dag in het leven roepen, uitdragen of zo aandacht vragen voor een bepaald onderwerp. Nog een paar voorbeelden van bijzondere dagen halverwege het jaar: 25 april reddingsbootdag, 3 mei werelddag van de zon en dat uiteraard op een zondag, gevolgd door 6 mei wanneer het internationale bellenblaasdag is.

En noteer: 18 mei plantendag. Op 1 juni is het wereldmelkdag, op 29 juni vieren we modderdag en laten we 6 juli wereld kusdag vooral niet vergeten: zegt het voort!

We werken langzamerhand naar het hoogtepunt toe. Orgasmedag op 21 december. In dat gat moet je als keten in erotische genotsmiddelen toch meteen springen? Persoonlijk ben ik meer gecharmeerd van 13 augustus, wanneer het nationale linkshandigendag is. Op 7 september zetten we voeten aan de grond, voor de grondstoffendag.

En over voeten gesproken. Een week later is het groene voetstappenweek. Wat dat ook mag zijn. Op 17 september is het plasdag (droge voeten!) in ons land en daar zou deze boodschap prima bij passen.

We naderen het einde. Zeg eens hoi, doen we op 2 november. Op 3 november zijn we allemaal tegen rugpijn, want daar buigen we ons dan over. Een week later crossen we met zijn allen onbelemmerd en ongeremd met 100 kilometer per uur door het land, omdat het dan filevrije dag in Nederland is.  Zul je zien, gaan ze die dag de files voorlezen op de radio.

En zo komen we met nationale check-je-wachtwoorden dag op 24 november en het sluitstuk in de vorm van de orgasmedag eind december, op het antwoord op de vraag, hoe oud wordt Twitter? Iedereen herinnert zich die dag natuurlijk nog als de dag van gisteren, maar dat lijkt mij logisch, want Twitter wordt veertien jaar.


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?



Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf zeven in cijfers: