Rolstoel

Blog 330 – 25 juni 2021

De MS Collecteweek. Face it.

De collecte voor Nationaal MS Fonds komt eraan. Normaal altijd in de derde week van november. Ik weet niet beter. Nu gaan vanaf maandag 28 juni de collectanten langs de deur. Het mag en kan weer, maar ook online wordt er gecollecteerd. Mijn oog viel deze week op een artikel op marketingtribune.nl.

Om meer aandacht te vragen voor deze ziekte en het kennisniveau te verhogen ontwikkelde reclamebureaugigant LVB samen met Nationaal MS fonds de campagne ‘Face it: MS is zenuwslopend’.  De strekking: Er zijn 25.000 mensen met de chronische ziekte Multiple Sclerose in Nederland. MS heeft 25.000 verschillende gezichten. Dat is de boodschap van de (online) campagne.

Voor mij is MS heel persoonlijk. Mijn moeder had MS. Had, want ze is niet genezen, maar overleden. In 1994, ik was 22 jaar en had mijn hele leven al een zieke moeder gehad. Ik zal de woorden van een tante nooit vergeten: “Ja, eigenlijk is het allemaal misgegaan toen Erik geboren werd." Daarom herhaal ik een blog van 18 oktober 2019 integraal. Om aandacht te vragen. Niet voor mij, een beetje voor mijn moeder, maar vooral voor die 25.000 gezichten. Het is en blijft zo nodig.

Als je dit leest gaat over exact één maand, de MS Collecteweek van start. Ongeveer 15.000 vrijwilligers gaan in de week van 18 tot en met 23 november namens het Nationaal MS Fonds de deuren langs om geld op te halen voor onderzoek naar de chronische ziekte MS. Ik ben één van de 15.000 vrijwilligers, alleen ik ga niet langs die deuren, ben geen collectant, maar zet mij op een andere manier in.

Sinds zeven jaar ben ik collecte-coördinator van de MS Collecteweek in Zwolle. Eerst deed ik zo’n beetje heel Zwolle Zuid, nu coördineer ik de wijken Aa-landen, Holtenbroek, Diezerpoort, Centrum, Wipstrik, Kamperpoort en Assendorp. Ik doe het uiteraard niet alleen, maar met nog twee coördinatoren te weten Marieke Veld en Marleen Postma.

Het echte werk is voorbereidingswerk en dat is voor mij vorige week van start gegaan. Met mailen naar collectanten om te vragen of ze dit jaar ook weer willen collecteren. Maar er is meer te doen. Afstemmen wie waar loopt, communiceren over het ophalen van de collectematerialen, old skool met de rammelende collectebus op pad (Ik kreeg ooit de opmerking van een collectant dat iemand aan de deur had gezegd dat de Nationaal MS Fonds collectebus toch zo leek op een Sint Maarten lampion) of toch op pad met de digitale variant. Het samen ophangen van spandoeken op strategische plekken en alvast de collectanten informeren over de inleverdata, het samen tellen en het afstorten bij de bank.

Elke week verdeel ik die info over een dinsdagupdatemail. Herhaling is niet alleen de kracht van de boodschap maar ook heel belangrijk. Dat geldt ook voor de herkenbaarheid en het juiste momentum. Iedere dinsdag een mail. Weten wanneer je wat kan verwachten. Op een gegeven moment weet je niet beter.

Een aparte taak is het spandoeken ophangen. Op strategische plekken. Locaties waar de aankondigingstekst van de collecte opvalt. Vorig jaar had ik er eentje opgehangen in het overdekte winkelwagenhok bij het Aalanden winkelcentrum. Een tweede spandoek hing op het stadionplein van Be Quick’28 en PEC Zwolle. Daar staat ieder jaar ook een collectebus op de bar.

Twee jaar geleden wilde ik met een spandoek ook creatief zijn, of beter gezegd opvallen. De drukste plek in Holtenbroek, waar ik zelf woon, is de rotonde en de onderdoorgang in de buurt van het Deltion College. Hoeveel auto’s, bussen en fietsers, daar dagelijks wel niet langs, onderdoor rijden en tegenwoordig ook stilstaan…Ik heb geen idee, maar het zijn er heel veel.

Op het Deltion ken ik wel wat mensen en ik had het idee om leerlingen Sport en Bewegen een opdracht te geven om al klimmend, het spandoek daar op te hangen. Een soort van challenge, of welk team dat het snelste kon. Dat kon dus niet en het spandoek kwam er niet te hangen. Daarom schoof ik het spandoek maar een paar meter op, boven het fietstunneltje. Maar ik sta open voor de ultieme spandoekophanguitdaging...

Naast het bedenken van onuitvoerbare ideeën over spandoeklocaties, verzorg ik ook de publiciteit. Dat wil zeggen aankondigingen en oproepen om meer collectanten te krijgen en de collecteweek bekend te maken tot aan de opbrengst. Die is in Zwolle elk jaar hoger. Hoe mooi is dat? Vorig jaar ruim boven de 14.000 euro. Dat is naar verhouding meer dan prima en Zwolle scoort daarmee maar mooi een landelijke top drie ranking.

Dat was aanleiding voor De Peperbus om ons als coördinatoren te interviewen. Anton Cramer tekende het verhaal in 2017 op in zijn rubriek De Peperkorrels. Uiteraard kwam de aanleiding waarom wij ons zo inzetten voor het Nationaal MS Fonds, ter sprake. Ik maakte de ziekte dagelijks van dichtbij mee. Mijn moeder had MS en overleed op 54-jarige leeftijd. Ik was 22 jaar en had mijn moeder eigenlijk nooit helemaal gezond gekend. Ze werd ziek toen ik vijf, zes jaar was.

Mijn ouders bezochten vervolgens een ontelbaar aantal artsen. Van dichtbij tot Duitsland, van gerenommeerde dokters tot wat later bleek pure kwakzalvers. Eentje herinner ik mij nog. Hij zei dat mijn moeder iedere dag twee liter water moest drinken... Er was een periode dat ze (of soms we) naar Amsterdam gingen. Onderweg naar genezing. Mijn broer en ik gingen nog weleens mee. Om naar Ajax te gaan en naar stadion De Meer (!). Handtekeningenboekje mee. Ik keek mijn ogen uit en zie Marco van Basten nog gewoon rondjes lopen, omdat hij geblesseerd was.

Mijn moeder was ook geblesseerd. Al snel kwamen de eerste hulpmiddelen. Een kruk, een driepoot, een gewone rolstoel, een elektrische en de laatste jaren kon ze amper uit bed komen. Ik wist niet beter, raakte eraan gewend en het deed mij op een gegeven moment niet meer zoveel.

Maar het gaat niet om mij, of wat ik allemaal doe of hoe ik het verleden beleefd heb. Het gaat om nu, de mensen met MS, voor wie geen dag hetzelfde is. Voor wie nog geen medicijn is. Voor wie het toekomstbeeld onzichtbaar is. Voor mijn moeder kwam genezing te laat. Voor anderen hoop ik niet. Geld voor onderzoek naar MS is en blijft dan ook hard nodig. Over deze ongeneeslijke ziekte is namelijk nog weinig bekend, behalve dat iedereen het kan krijgen en daarom is alle aandacht voor deze k…ziekte enorm belangrijk.

Mediabureau MEER steunt op allerlei manieren de MS Collecteweek. Jij toch ook?

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijf in cijfers: