Snor

Blog 204 - 7 april 2020

Is er nog ander nieuws dan corona?

Afgelopen zaterdag las ik het relaas van Bas Mesters, sinds februari de nieuwe ombudsman van De Volkskrant. Natuurlijk ging het over corona. “Een nieuw virus probeert zich te nestelen onder krantenlezend Nederland: coronamoeheid”, zo begon hij.

Coronamoeheid. Zelfs redacteuren van De Volkskrant hebben er last van. “Collega’s, weer een fantastische krant vanochtend. Alle nieuws over de kwaal staat erin. Ik kon niks bedenken wat ik miste. Hoewel. Ik ben bang dat ik wel iets tekortkom. Alle nieuws dat niet over corona gaat, mis ik.”

Ik denk dat we allemaal weleens niet in de coronastand willen staan. Dat we even iets anders willen voelen, beleven en ook lezen. Zien doen we wel, want de meest bijzondere, aparte en ridicule filmpjes verspreiden zich razendsnel in onze omgeving. Maar waar haal je niet gerelateerd coronanieuws vandaan. Dit misschien? Een tweet van Politie Gooi en Vechtstreek van zondag 5 april: “Op het vliegveld van Hilversum heeft tijdens de landing van een klein vliegtuig een incident plaatsgevonden. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. De politie en luchtvaartautoriteiten zijn ingeschakeld.” Ja, dus, want? Nee dat is het dus ook niet.

Dan maar even naar RTV Oost, mijn favoriete nieuwszender. De poll ‘Hoe komt jouw kapsel de coronacrisis door?’ behoort tot de coronanieuwsstam, dus helaas. Die valt af. Dan maar een ander bericht van maandag 6 april.
“De politie sluit uit dat er sprake is van een misdrijf bij het lichaam dat afgelopen zondag in het Zwarte Water in Zwolle werd aangetroffen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de identiteit van het lichaam. Het lichaam werd ontdekt door een kanoër, die vervolgens de politie inschakelde. De politie kreeg rond 13.30 uur melding van de vondst. Het werd gevonden langs de Holtenbroekerdijk, ter hoogte van de kinderboerderij.”

Vreselijk nieuws, voor de nabestaanden, voor de kanoër en best luguber, want ik kan de plek bijna zien als ik mijn eigen voordeur uitstap. Maar ook dat wil ik eigenlijk niet lezen.

En als derde nieuwsitem, waar je ook niet op zit te wachten is ook een berichtje van 6 april: ‘’Hailey Bieber dwingt Justin Bieber snor af te scheren.” Dus mensen, het was niet zijn eigen keuze. Ik herhaal niet zijn eigen keuze. Waar gaat dit over?

We willen niet coronagerelateerd nieuws. Even wat anders, wat leuks en het liefst ook nog een beetje relevant. Op de site van de NOS kun je heel gemakkelijk zoeken in het nieuwsarchief. Neem 7 april 2019. Exact een jaar geleden. Wat was er naast de Brexit, het naderende songfestival met Duncan Laurence en de Ajax zegereeks in de Champions League nog meer in het nieuws?

Enkele voorbeelden van nieuwsfeiten die (zon)dag. ‘Ziggo: landelijke internetstoring verholpen’ (geen internet? Daar moeten we nu niet aan denken). En wie weet dit nog: ‘Prins William werkte drie weken undercover bij geheime diensten’ (om inzicht te krijgen in het buitengewone werk wat de diensten doen). En wat te denken van dit? ‘Neushoorn-stroper gedood door olifant en opgegeten door leeuwen’ (een dag later werd de man gevonden. En hoe. De Rangers vonden alleen zijn schedel en broek).

Terug naar het nu. Terug naar de vraag van de Volkskrantredacteur. Hij liet namelijk weten waar de krant ook over zou kunnen schrijven, behalve corona. Over stikstof en PFAS, het klimaat, de Brexit (!), de Amerikaanse presidentscampagne (maandag was in het nieuws dat Trump een onderbuikgevoel heeft dat een bepaald medicijn weleens kon werken tegen het coronavirus), de Poolse rechtstaat en vluchtelingen.

Mwah. Eerlijk gezegd zit ik op die opsomming ook niet te wachten. Dus ik bedacht zelf wat. En tja, het heeft toch weer met corona te maken. Zijdelings, want het is een tijdverdrijf in een t-shirt. De dagelijks voetbalshirtchallenge van voetbaljournalist Sander Jonkman. De Wezeper werkt bij Fox Sports. In de Stentor legt hij één en ander uit.

De strekking is simpel, zo schrijft journalist Jaap Selles, die overigens dag en nacht in een shirt van Fulham loopt, werkt en slaapt: Thuiswerkend Nederland, trek een voetbalshirt aan en deel het via Twitter. Die oproep van Endemol Sport-journalist Sander Jonkman uit Wezep vindt massaal gehoor. Na vier dagen zijn ruim duizend foto's gedeeld. “Het gaat alle kanten op.” Inmiddels zijn we bij dag 22 beland.

Eindelijk leuk en luchtig nieuws. En ik moet zeggen, ik doe er graag aan mee, want ook ik heb de nodige voetbalshirts. Ik had er overigens meer, maar ik heb er heel veel aan Karl Zandink uit Zwolle gegeven. De verwoede verzamelaar, die er zoveel heeft dat hij er zelfs voor gaat verhuizen…

Ooit heb ik een shirt verkocht. Aan Zwolle fan Erik Koster. Het oranje Falabella shirt dat FC Zwolle onder meer droeg in het 7-1 verloren duel tegen Feyenoord, waarna degradatie volgde. Volgens mij vroeg ik er 50 euro voor. Ik dacht toen nog in winst – 50 euro want ik had het shirt gekregen – maar achteraf had het veel meer moeten zijn.

Twee shirts heb ik nu gedeeld. Eentje van Hellas Verona, omdat dat een allesbehalve gangbaar shirt is, wat ik ooit om de hoek van het Romeo en Julia balkon in Verona kocht en het shirt van Oranje Leeuwin Renate Jansen, omdat de challenge amper aandacht besteedde aan het vrouwenvoetbal. En met Renate heb ik dit idee om een online vrouwenvoetbalvoetbalplatform te beginnen, ooit geïnitieerd.
Nu de coronacrises voortduurt, het voetbal stilligt en we zelf ook niet tegen een bal of tegenstander kunnen schoppen, is de voetbalshirtchallenge een prima alternatief voor deze voetballoze tijd.

Is er eigenlijk een club te vinden met het biermerk Corona op de borst? En zo ja, wie heeft zo’n shirt? In dit bizarre overzicht van shirtsponsoring in de Mexicaanse Primera Division is het in ieder geval geen club uit het land van herkomst.


 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf elf in cijfers: