Sprookje

Bij het noemen van de naam Henk Grim, treedt er bij velen een vorm van herkenning op. Bij anderen niet. Dat is ook niet zo gek, want Grim was een voetballer uit Groesbeek die in de jaren tachtig succesvol was. Met name in de marge. Alhoewel? In het seizoen 1986/87 werd hij met 29 doelpunten topscorer van de Eerste divisie. Als jonge spits maakte hij de legendarische Europa Cupduels met Barcelona mee. Een waargebeurd sprookje.

Wie verder zijn Wikipediapagina afstruint – medio dit jaar nog geactualiseerd – leest letterlijk op de laatste regels: Momenteel is hij free-lancescout en geeft hij Workshops en Opleiding Voetbalscouting. Deze worden gegeven in verschillende landen en zijn uniek omdat hij laat zien in theorie en praktijk wat een voetbalscout zoal doet en meer bij komt kijken. Dat geldt voor amateur-, jeugd- en profvoetbal. Alle info kan je vinden op: www.workshopvoetbalscouting.nl.

En in al mijn wijs- en nieuwsgierigheid, deed ik dat vorig jaar op een moment tussen niets en niemand. Het moet gezegd. Grim maakt indruk. Om te beginnen met zijn website. Die is nogal druk. Veel tekst, knallende kleuren, heel vet, echt cursief, ontzettend onderstreept, legio uitroeptekens, veel tekst, nog meer knallende kleuren, nog dikker vet, schuiner dan schuin cursief, overtreffend onderstreept en !!!!!!!!! Veel woorden dus.

Ik probeerde er niet al te professioneel naar te kijken en mij door de verschillende lettertypes, groottes en plaatjes, heen te worstelen. Want laten we wel wezen. Zijn boodschap, zijn broodwinning en zijn aanbod, dat sprak mij allemaal wel aan. Als ik ook maar ergens het woord uniek lees, dan ben ik om. Wie wil dat nu niet? Iets unieks beleven? Iets dat niemand anders heeft, biedt en doet. Uniek. Oftewel zoals schrijver Herman Brusselmans het ooit zei: ‘Iedereen is uniek behalve ik.’

Een aanmelding voor een cursus in 2017, ging helaas niet door, vanwege onvoldoende animo of logistieke problemen. Maar Henk zou Henk niet zijn als hij het geld keurig had teruggestort!!! Een nieuw jaar betekende een nieuwe kans. Afgelopen maandag was het dan zover. Een thuiswedstrijd, want dankzij bemiddeling van Be Quickers Alex van de Vosse, Hans Brouwer en Berry Koens, konden we bij Be Quick’28 terecht. Henk had een week van tevoren gereageerd op een mail van laatstgenoemde. Op de vraag of er al een locatie bekend was, antwoordde Grim met een tegenvraag: of hij een locatie wist in Zwolle.

Afgelopen maandagavond dus. Dat is een dus paar dagen geleden. Om eerlijk te zijn. Het duizelt mij nog. Mijn hersenpan is volgegooid met scoutingsingrediënten. Ik ben overgekookt en probeer er dan maar eens een fatsoenlijke maaltijd van te maken. Het hele diner dat Henk ons voorschotelde (“Ik ben inmiddels 20 kilo zwaarder”), duurde van half 7 tot half 11 en met twee minieme pauzes was het een hete brij aan sheets, woorden, plaatjes, kleuren, uitroeptekens, tekst, tekst en nog eens tekst. We kregen van alles voorgeschoteld. Het was geen zware kost, meer hapklare brokken, maar de manier waarop het werd opgediend…

Ik heb nog nooit in mijn leven een PowerPointpresentatie meegemaakt van pak m 400 dia’s en dat vier uur lang. Natuurlijk, we spreken allemaal de voetbaltaal en uiteraard kunnen we ons een beeld vormen van in dit geval het scoutingswereldje, maar in algemene zin geldt toch. Niet te veel info, bouw pauzes in voor verdieping, tekst en uitleg. Sta stil bij echt belangrijke onderdelen, geef de ruimte en de gelegenheid tot vragen en voel aan waar je publiek behoefte aan heeft. Maak je betoog niet te lang. Je bent er voor de cursisten en niet voor jezelf.
Ik was met een ding wel blij. Op de vraag van één van de aanwezigen: “Krijgen we de sheets nog opgestuurd Henk?”, antwoordde Henk resoluut met een dikke, vette nee!!! Die waren toch echt uniek.


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf dertien in cijfers: