Blog 288 – 22 januari 2021
Hoe krijg en koester je klanten?
Youp van ’t Hek ergerde zich eraan toen hij tijdens een foute klassenreünie aan iemand vroeg hoe het ging en het antwoord ‘ik mag niet klagen’, terugkreeg. Tot twee keer toe. Deze week keek ik naar één van mijn favoriete programma’s op Discovery Channel: Flipping Bangers. Met de altijd goedlachse Gus – als ik die man zie word ik gewoon vrolijk – en de met bakkenbaarden behangen en beplakte Wil. Ze ontmoetten iemand, gaven degene een hand toen dat nog mocht, waarna die ook autofanaat zei ‘dat het niet slecht ging.’ En wat te denken van ‘het gaat zijn gangetje’? Volgens de Van Dale betekent het letterlijk: een gematigd antwoord op de vraag hoe het gaat.
Tja, hoe gaat het? Die vraag stel ik mezelf bijkans iedere dag. Vooral zakelijk. Hoe gaat het met Mediabureau MEER? Houd ik de boel nog draaiende? Hoeveel last heb ik van de coronacrisis en het belangrijkste: komt er nog geld binnen, want mijn tijdelijk docentschap op prijswinnend Cibap loopt binnenkort af.
De afgelopen week heb ik meer dan 150 filmpjes bekeken van studenten. Tweede- en derdejaars die een verschillende opdracht hadden. De ene groep moest aan de hand van Simon Sineks golden circle (het wat, hoe en waarom) een product beschrijven. Eén van de negen en ze konden kiezen uit onder meer oordopjes, lijm en een stofzuiger. Het ging vooral om het waarom. Dus de beleving, het gevoel en het persoonlijke.
De derdejaars moeten een prikkelende, originele en verpletterende intro opnemen voor hun presentatie van een algehele eindopdracht. Ik heb acht klassen in totaal, het nakijken ging zo zijn gangetje, het was zeker niet slecht, dus ik mag niet klagen.
Einde Cibap betekent wel einde vast geld en het betekent ook iets anders: nog meer op zoek gaan naar nieuwe klanten, creatief omgaan met bestaande en inzetten op het aanboren van andere inkomstenbronnen. Daarover straks meer.
Eén ding moet mij wel van mijn hart. Net als de drie klagende, gelaten en treurige antwoorden waarmee ik dit blog begon, staat mij nog wat tegen als het gaat om profilering. Eigenhandige borstklopperij. Zelf zeggen hoe goed je bent en dat op je social mediakanalen etaleren. Ik ken wel een paar mensen die dat dus doen. Hoe? Aan de hand van een opsomming laten zien hoe druk je bent met je huishouden, thuiswerken, de kinderen en dat het je toch lukt om je werk te doen. Driewerf hoera.
Ik merk dat ik dat heel slecht trek. Met zo’n Calimero eierdorp op je kop, hopen op veel likes, tal van steunbetuigingen en grenzeloze bewondering. Het is bijna net zo vervelend als mensen die hun eigen verjaardag melden op Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram, You Tube, TikTok, Snapchat en op de status van Whatsapp, maar dat is weer een hele andere discussie.
Ik breng bovenstaande een beetje bij elkaar door in dit blog het te gaan hebben over hoe om te gaan met je klanten. Vooropgesteld: het is niet wetenschappelijk onderlegd, ook niet goed of fout, maar het is zoals ik het doe. Mijn top 5 hoe klanten te werven en te houden.
Allereerst dus niet ‘be good and tell it’, maar ‘I want word of mouth to be our biggest voice’ (van James Guy). Oftewel laat anderen over jou en jou werk vertellen. Ik doe het nog niet standaard, maar ik stuur veel klanten en kant en klare Google review. Sterker nog, ik geef ze een suggestie mee wat ze kunnen schrijven. Daar denk ik wel even over na en verpak dat zorgvuldig. Ik wil ze niets opdringen, maar een voorzet die ik geef scheelt iedereen tijd en geld om maar even met de mond van een ondernemer te praten. Maar deel ze ook uit. Wees zelf ook eerlijk, barmhartig en complimenteus.
Het tweede punt is wees zichtbaar. Misschien had ik ‘m wel op één moeten zetten. Ik snap echt niet dat je in het werkveld van communicatie, tekstschrijven en journalistiek niet zichtbaar bent. Dat het jou blijkbaar niet lukt om content te generen of iets creatiefs te bedenken waarmee jij je onderscheidt, opvalt en…nieuwe klanten aantrekt. Ik heb zo mijn twijfels bij ZZP’ers die zeggen van ‘ik hoef er niets voor te doen. De klanten komen vanzelf’, waarna ik later via via hoor, dat ze met stille trom in loondienst gegaan zijn.
Ik ben elke dag op social media. Daar ben ik steeds mee bezig in mijn hoofd en er komt altijd wat uit mijn handen. Tweemaal per week een blog, een post, een retweet, een like, een reactie, inhaker of aanbeveling.
Een nieuwe klant van mij is TAS. Dat staat voor take a seat en is een bedrijf dat zich bezighoudt met tribunestoelreclame in de voetbalwereld. Met de eigenaar en oprichter heb ik het gehad over zijn plannen, mijn diensten en wat wij voor elkaar kunnen betekenen. En dat allemaal met als inzet: goede publiciteit.
Hij postte deze week mijn teksten en ik stuurde hem een like op LinkedIn. Aangezien ik de veertiende bezoeker was die dat deed, was het taalbruggetje met Cruijff en voetbal zo gemaakt. Maar ik tikte niet onder het bericht dat ik de teksten had gemaakt, wel is een Google review onderweg.
Mijn derde punt is wees spraakmakend. Doe ertoe. Denk, durf en doe (in die volgorde). Meng je in een discussie, durf te kietelen, kom met feiten, weerleg fabels en geef je mening. Het kan allemaal, dankzij social media. Hoe mooi is dat? Je bent zichtbaar, je doet ertoe en je toont ook nog eens je meerwaarde.
Punt vier is voor mij heel gangbaar, maar ik merk dat het niet heel gewoon is: procescommunicatie. Neem je klant mee in wat je aan het doen bent. Houd hem op de hoogte met een mailtje of appje. Heb je een interviewafspraak gemaakt? Loop je ergens tegenaan en is overleg nodig? Of heb je zicht op wanneer je het artikel aanlevert? Meld het. Laat het weten en kom je afspraken gewoon na. Het is zo makkelijk, maar het werkt aan alle k(l)anten.
Mijn laatste punt is je bereikbaarheid en beschikbaarheid. Zeg nou zelf? Je wilt het liefst toch ook snel en goed geholpen worden? Welke indruk krijg je van iemand die nooit tijd heeft, afspraken ver vooruit plant (of schuift) en slecht bereikbaar is? Iemand die gewoon druk is of iemand die het allemaal niet zo goed voor elkaar heeft?
Straal aan alle kanten uit dat je je werk leuk vindt, dat je ook voor deze klant een ferme stap extra doet en sta altijd aan. Zeker in deze tijd.
Samenvattend. Hoe krijg en koester je nieuwe en bestaande klanten?
1. Vraag om reviews, maar deel ze ook uit.
2. Wees zichtbaar, iedere dag op allerlei gebieden en manieren.
3. Zoek grenzen op, laat je zien en gelden.
4. Snap wat de klant wil en denkt en speel daarop in.
5. Wees bereikbaar en beschikbaar. Bam!