Vaccinatie

Blog 322 - 28 mei 2021

Wat maakt jou werk(elijk)gelukkig?

In deze coronatijd heb je tijd voor vele andere dingen, zoals lezen. Ik ben eindelijk begonnen aan Buiten de Lijnen van Frank Heinen, de bijbel van vergeten voetballers. En ik probeer er een boek naast te lezen. In dit geval een oudje: The King Speech van Mark Logue en Peter Conradi.

Bovendien heb ik de film The King Speech gezien en ben ik benieuwd hoe het boek is. Dat is ook een reden toch en meteen voer voor discussie. Want wat is in de regel beter? De film of het boek? Google maar. De meeste auteurs van artikelen wijzen het boek als winnaar aan. Ik weet het niet. De film Nachttrein naar Lissabon heb ik twee keer gezien in één week, maar de roman van Pascal Mercier is bij mij nog steeds niet verplaatst van de ongelezen plank naar die van gelezen.

Bovenstaande schreef ik exact een jaar geleden, in mijn laatste blog in de maand mei van het jaar 2020. Toen wij nog dachten, jan en alleman, dat we binnen een maand of twee van de corona af zouden zijn. Ook ben ik nog niet uitgelezen.

Nu een jaar verder, is er een soort van symboliek. Voor mij tenminste. Want donderdag op mijn blogschrijfdag, werd bekend dat ik met mijn bouwjaar 1972 aan de vaccinatie kan. Een bekwaam en bekend redenaar die volgens mij maar al te graag King Speech genoemd zou willen worden, zou zeggen: “De cirkel is rond.” Inderdaad Louis van Gaal. Even een zijstapje, check dit filmpje even Over zes persconferenties van Louis van Gaal.  Gelukkig hebben we de beelden nog!

En dan nog even een ferme stap terug. In dit geval naar een jaar geleden. Mijn blog ging toen over geluksonderzoeker en directeur van Happiness Work: Nic Marks. In dit korte filmpje van nog minuut komt hij aan het woord. Er zijn overigens tal van TED X filmpjes en ander audiomateriaal over hem te vinden op het internet.

Ook in ons land heeft Marks zo zijn zaadjes van geluk geplant. In januari 2015 werd een nationale enquête gehouden. Daaruit bleek dat vijf factoren bijdragen aan onze geluksbeleving en die ons werkgeluk positief beïnvloeden.

  1. Mensen helpen hun beste eigenschappen te benutten
  2. Het creëren van voldoende uitdaging
  3. Het gevoel hebben zinvol werk te doen
  4. Het onderhouden van goede onderlinge relaties
  5. Eerlijke behandeling.

Ik kan mij niet herinneren dat ik de enquête toen onder ogen heb gekregen, want ik had vast andere antwoorden gegeven dan deze containerbegrippen, inkoppers en ik gruwel al helemaal van het woord uitdaging. Marks had het vorig jaar zelf over vijf – meer recente – geluksfactoren.

  1. Blijven leren
  2. Aanwezig zijn
  3. In contact blijven
  4. Geven
  5. Actief zijn.

Hoewel ik meteen toegeef dat ook deze begrippen abstract zijn, heb ik er wel veel meer mee, omdat het meer van jezelf uitgaat. Ik projecteer ze in mijn geval dan ook op Mediabureau MEER en op de huidige coronatijd.

Blijven leren. Ik heb nog nooit zoveel webinars, interactieve sessies en online lessen gevolgd als het afgelopen jaar. Vaak dacht ik van wat heb ik eraan? Hoor ik echt iets dat ik nog niet wist (soms wel, zoals de ‘5 minuten tekst checklist’ van Kim Swagemakers, door echt je tijd te nemen voor een social mediapost. Ik baal echt onbeschrijfelijk als ik een fout maak op social media. Als ik dat nu kan voorkomen, dan ben ik een gelukkig mens), maar meestal word ik er niet wijzer van en vraag ik mij af van heb ik nu echt iets geleerd?

Aanwezig zijn. Dat is altijd en overal waardevol. Je moet je als ondernemer verkopen, laten zien en gelden. En ja, juist nu en nog steeds. In het verleden kon je buigen op een enorm klantenbestand, maar een aantal staat op omvallen. Je moet dus wat. Van be good and tell it naar be good and let others tell. Zelf vind ik deze wel mooi: I want word of mouth to be our biggest voice.

Laat de klant maar het meeste PR-geluid maken, maar dan moet die ander wel weet van jou hebben. Alleen daarom al blog ik iedere week twee keer en dat nu al ruim drie jaar. Ik ben dagelijks op LinkedIn, Twitter (vooral die twee) en ook op Facebook, You Tube en Instagram. Ik lees, volg en reageer. De ene keer levert dat daadwerkelijk een klant en klus op, soms zit ik er faliekant naast, maar ik ben er tenminste. Ik vind het erg onderhoudend en ik word heel vaak gelukkig van.

In contact blijven. Dat sluit behoorlijk aan bij aanwezig zijn. Alleen in contact blijven is dus niet alleen zenden, maar ook ontvangen. Wie zijn kop boven het social maaiveld uitsteekt, kan ‘m eraf laten hakken of fier overeind blijven door in contact te blijven. Ik meng mij vaak in discussies, niet om gelijk te krijgen, wel om mijn mening te geven en mijn kennis aan te bieden.

Geven maakt gelukkiger dan ontvangen. Kent u die uitdrukking? Het zou inderdaad zo uit de mond kunnen komen van Dominee Gremdaat. Ik kan mij er sowieso in vinden. Iets weggeven en de ander een plezier meedoen. Daar word ik gelukkig van. Gratis teksten bijvoorbeeld, zoals bij Landmark Zwolle, of persberichten maken en mediacontacten organiseren voor het MS Fonds. Of je expertise aanbieden aan de voetbalclub bij artikelen schrijven voor website, presentatiegids of businessmagazine.

Actief zijn. Schrijf daar maar iets over, dacht ik toen ik het las. Het is een soort samenvatting van bovenstaande punten. Ik kreeg laatst de vraag of ik een avond helemaal niks kan doen? Mijn eerlijke antwoord was nee. Ik merk het aan mezelf, als ik in de avond actiever ben, voel ik mij beter, nuttiger en ben ik simpelweg gelukkiger.

Nu het einde nadert, van corona dan hè. Hoe zit het eigenlijk met jouw vijf punten van geluk?
 
Weten hoe Mediabureau MEER jou werk(elijk)gelukkig kan maken? Neem dan gerust contact op. Dat kan via www.mediabureaumeer.nl/contact.

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf zes in cijfers: