Vogelkijkhut

Ik kreeg deze week een artikel onder ogen van twintig jaar geleden. Uit de Elburger Courant, ooit een redactioneel instituut in het visserstadje, nu al lang ter ziele. Het ging over het noodweer op 6 juni 1998 dat Elburg aandeed. Letterlijk, want grote hagelstenen zorgden voor heel veel materieel leed. Vooral de binnenstad moest het toen ongelden. Veel oude gebouwen, huizen voorzien van enkel glas en ouderwetse daken, bogen het hoofd voor het meteorologisch geweld.

Maar de Elburgers richten zich weer op, toen de storm was gaan liggen. Saamhorigheid zonder onderscheid. Iedereen hielp iedereen. Ladders tegen de muren, emmers aangeven, water wegdragen, glas ruimen, bezemen ook bij de buren. Gans Elburg reikte elkaar de helpende hand. Het blijft mij altijd bij. In twee opzichten. Als toenmalig bewoner, want ik heb er vijf jaar gewerkt en gewoond. En als schrijver van het paginagrote artikel.

Elburg is een bijzonder stadje, maar ik kom er graag. De mensen moet je een beetje doorgronden, maar is dat eenmaal gelukt en is het goede gevoel ook nog eens wederzijds, dan heb je beet. Mijn eerste indruk zal ik nooit vergeten. Ik liep over straat in het centrum. Ik kwam net van de school voor de journalistiek in Zwolle en had een baan gekregen in Elburg. Eerder had ik weleens wat gedaan voor de Elburger Courant, maar ik kende de gemeenschap, de gemoederen en al het andere nog amper.

Bij het bakkertje om de hoek haalde ik een broodje. Ik werd van top tot teen bekeken. Ik was niet één van hen. Er ontstond een soort van gesprekje. De bakkersvrouw leek niet heel erg geïnteresseerd, maar gaf mij nog wel een klare boodschap mee, nadat ik het antwoord compleet schuldig moest blijven op haar indringende vraag. “Weet jij waar Elburg om bekend staat? Om de drie K’s.” Ik moest raden, maar had geen flauw benul en voordat ik dat wilde zeggen, zei ze onverdroten: “Kut, kerk en kapitaal.”

Mijn eerste indruk dus. Heb het nooit vergeten en altijd onthouden. En die woorden galmen iedere keer weer door mijn hoofd, als ik in Elburg ben. En dat is best regelmatig. Voor mijn vier wekelijkse massage, voor een redactionele klus zoals afgelopen week toen ik verslag mocht doen van de onthulling van de vogelkijkhut van de Stichting Landschapselementen Elburg (ja laat Mediabureau MEER maar mooi schuiven) of voor een gesprek met mijn logobouwer, visitekaartjesmaker en briefpapierontwerper. Dat is trouwens één en dezelfde persoon.

Ik bezoek ook incidenteel een oud-voetbaltrainer, in de tijd dat ik teammanager was van Elburger SC. Een feest der herkenning. Altijd weer. Over die tijd rond de eeuwwisseling, dat ESC nog top eerste klasse speelde, dat we tegen Ajax acteerden voor 7500 toeschouwers, de bijna promotie, de luxe trainingskampen en uitjes, de goedgevulde enveloppen, de witte zakdoekjes, het ruwe volk, de voetbalmacht op het veld met overwinning na overwinning. Kortom, alles komt dan voorbij.
Supporters die voor een uitwedstrijd de te rijden route dagen daarvoor gingen verkennen. Een geldschieter die bij een wissel over het veld schreeuwde ‘dat het kapitaalvernietiging was.’ Maar ook het cadeau wat ik van de oud-trainer kreeg, toen ik na twee seizoenen ESC verliet. Het was een prachtig beeld van iemand die duidelijk aan het denken was. ‘Erik bedankt! Een echte teammanager is een denker’, stond erop.

Met een beetje fantasie was het zeg maar mijn laatste indruk van Elburg. En net zoals de drie k’s iedere keer blijven hangen, blijft dat beeld mij ook letterlijk bij. Eerst denken en dan doen. De eerste en laatste indruk. Zo belangrijk.
Zeker als het gaat om communicatie en media. Hoe presenteer je je als organisatie in de media, hoe is je contact met journalisten, kom je je afspraken na? Toon je begrip voor het werk van die journalist, heb je een goede kernboodschap en gedegen nagedacht over woordvoering?

Weten hoe je dat allemaal moet doen of kunt laten doen? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag met een goede eerste en wellicht laatste indruk.


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf tien in cijfers: