Naast tekstschrijven, redigeren en erover adviseren, houd ik mij met mediabureau MEER ook bezig met media-organisatie. Dat bestaat uit drie delen. Media-attendering, media-advisering en media-alarmering. Vandaar ook de naam Mediabureau MEER. En om eerlijk te zijn, mijn bedrijfsnaam bekt best behoorlijk. Ik ben namelijk gek op alliteratie. Meer met Mediabureau MEER. Vier keer de letter m. Maar (dat is vijf) anderen kunnen er ook wat van. Zo kopte RTV Oost deze week nog met: ‘Bestelbus botst op boom in buitengebied Bathmen.’ Prachtig. Jammer genoeg was het een grijze en geen bruine.
Media-organisatie dus. Ik word wel eens gevraagd waarom ik hiervoor gekozen heb. Allereerst omdat ik mij wil onderscheiden. Er zijn veel tekstbureautjes. Heel veel. Prima en je moet teksten schrijven, redigeren en erover adviseren vooral aan experts over laten. Toch wilde ik meer. Zelf heb ik vaak met media te maken gehad. Vooral bij de politie. Zes jaar lang heb ik voor Politie Flevoland gewerkt en een aantal keren opgetreden als woordvoerder. Later bij GGD IJsselland en GGD GHOR Nederland, was er minder sprake van hard nieuws en was het beleid ook nog eens dat de woordvoering eigenlijk altijd bij de directeur of management lag.
Veel vaker heb ik de media-organisatie gedaan. Dat wil zeggen van dat een media-aanvraag binnenkwam tot aan de impact van een uitzending of artikel. En dat is best veel hoor. Vorig jaar kregen we als GGD GHOR Nederland een vraag binnen van het landelijke onderzoeksprogramma De Monitor, met presentator Teun van de Keuken. Het ging over gastouderopvang.
Het eerste dat je moet doen is afwegen of het een risico of een kans is. Tegelijkertijd koppel je dat aan de vraag of de directie hiermee kan instemmen. Een landelijk podium krijg je echt niet elke dag. Dus doen? Ja doen. Inhoud verzamelen, redactie bevragen (wie zit er nog meer in de uitzending?), voorbereiden (is iedereen binnen de GGD, maar ook daarbuiten op de hoogte?), voorbespreken (wat kan de directeur allemaal verwachten, oefenen en nogmaals de redactie bevragen), alle randzaken zoals locatie, tijdstip en berichtgeving (social media, wie doet wat, komt er een persbericht?) organiseren tot aan zorgen dat alles op de opnamedag goed verloopt (heeft de directeur een glaasje water, wil hij even een pauze en hangt er een bordje op de deur met daarop ‘stilte graag ivm televisieopname')?
Dat en meer houdt media-organisatie in. Ik beschrijf het kort, maar het is nog veel meer, maar bovenal erg leuk om te doen. Je moet overal aan denken, overzicht en regie houden en je speelt een soort van spel met de media. Dat laatste is het leukste, want ik sta immers ook regelmatig aan de andere kant.
En zo heb ik dat ook vele malen gedaan bij de politie. Af en toe zelf woordvoering en vaak de gehele media-organisatie. Eenmaal wilde de redactie van de regionale omroep een politiechef interviewen op zijn werkkamer. Zo gezegd, zo geregeld. Er werd wat voorbereid en op het moment dat de camera ging draaien, greep ik in. Wat was er aan de hand?
De plant in de rug van de politiechef, leek toch wel heel erg op een wietplant! En dat was niet echt en echt niet de bedoeling. Het bestond toen nog niet, maar het beeld zou ongetwijfeld viraal gaan en de boodschap zou om even in plantentermen te blijven, verwateren.
Wil je meer weten over media-organisatie en wat mijn meerwaarde voor jou kan zijn? Neem dan gerust contact met mij op.