Windmolen

Blog 281 – 29 december 2020

Wat ga jij in 2021 allemaal anders doen?

Vrijdag is het alweer 2021. De tijd van het terugblikken is inmiddels in volle gang. We worden er bijkans mee doodgegooid, al is dat in dit coronatijdperk misschien een wat wrange taalkeuze. Allerlei lijstjes. Slechte Slogans van 2020, de Top 2000 en 4000, de 56 (?) beste boeken van het jaar door de Volkskrant, de voetbaltwitteraar van 2020 en uiteraard de verkiezing van het woord-van-het-jaar: anderhalvemetersamenleving.

Ik had voor dat laatste onderdeel wat andere suggesties deze jaargang en ook in een lichtgrijs verleden. Ik heb namelijk een euh lijstje bijgehouden. Per jaar doe ik twee woord-van-het-jaar suggesties. Rookworstpolis en donorpoep in 2014, sneeuwpiemel en bilvingeraar (2015), maagdelijkheidsveiling en kotsslot in 2016, teleurstellingswetenschap en metselporno (2017), struikelstenen en vuurwerkvluchteling (2018) en vorig jaar belevingspaal (dat was op de valreep van 2018 en 2019, ok ok) en roofkip. Dit jaar ging ik voor uitlaatfiets en snotneusbeleid. Het werd in 2020 dus dit.

Eindejaarslijstjes. Ze zijn er in alle soorten, maten en meer. Zo las ik op de Facebookpagina van de voor mij bekende en gewaardeerde Marga Bult, dat ze was verkozen tot Kerstengel 2020. En ze was ook nog eens terug te vinden in de top tien van nuttigste BN’er in 2020. Fidan Ekiz won die verkiezing overigens, omdat ze compleet andere dingen zegt dan dat ze normaal gewend zijn bij de NPO. In Amerika win je daar niet per se een verkiezing mee.

Het juryrapport van Marga luidde: ‘Zangeres van of LUV of de Dolly Dots. Of Babe. Geen idee, maar Marga Bult is iemand die zoiets had van handen uit de mouwen, niet zeiken en hop naar het ziekenhuis om te helpen waar ik kan. Daar heb je dus honderd keer meer aan dan in een of andere talkshow een hand voor je mond te zetten en dan zeggen ‘o wat erg allemaal’. Marga doet dus dingen in plaats van zitten aan een tafel en bevestigen wat de presentator zegt. Hulde Marga!’
Ze staat op nummer acht en dus niet vanwege haar zangkwaliteiten. Wel door haar rol als invalverpleegkundige in een zorghotel in Brabant en haar stroom aan berichten én reacties als het gaat om Covid-19 op social media. Marga zit er namelijk bovenop en staat ondanks veel kritiek rechtop in de wind.

De eindejaarslijstjes dus. Ik heb in de loop van de jaren enkele bijzondere voorbeelden gelezen, genoteerd en verzameld. De grootste klootzak van het jaar in 2014, bedacht door Ruud de Wild. Nee, hij mocht zelf niet meedoen. Of de jaarlijkse top tien van grootste ergernissen in de horeca. Ook dit jaar, terwijl de horeca amper open is geweest. Dat geldt ook voor de bioscopen, maar uiteraard ontbreekt de top tien van beste films niet.

Vooruit nog eentje dan. Het gaat inderdaad over voorruiten. Tegenwoordig zijn ruitenwissers er eigenlijk alleen nog maar voor de voor- en achterruit. Eind jaren 80 was dat in Japan wel anders, want Nissan had een ruitenwisser voor de zijspiegels en Toyota ging zelfs zover dat het de voorste zijruiten voorzag van een eigen wisser! Uiteindelijk bleken deze ruitenwissers meer een gimmick dan dat ze werkelijk van nut waren, maar destijds kon je er als geslaagde Japanse zakenman ongetwijfeld de show mee stelen.
Een artikel hierover stond in de top drie van best gelezen artikelen in Autoweek dit jaar.

Ik zit overigens wel met smart te wachten op het lijstje van minst sprekende Tweede Kamerlid van 2020. Gisteren (maandag) exact een jaar geleden won kamerlid Gabriëlle Popken van de PVV. Ze zei in een heel politiek jaar: “Steun voor beide.” Drie woorden in totaal.

Niet alle lijstje zijn meteen eindejaarslijstjes, dus al googelend stuitte ik op dit overzicht. Een aantal op het eerste gezicht normale categorieën, maar met heel opmerkelijke uitkomsten. De top tien meest bizarre ziekten bijvoorbeeld. Wie weet wat ibrodysplasia ossificans progressiever is? Wanneer je deze ziekte hebt, veranderen de zachte delen van je lichaam langzaam maar zeker in bot. Denk bijvoorbeeld aan je spieren, maar ook aan pezen en gewrichtsbanden.
Mensen met de steenmanziekte moeten op een bepaald moment een keuze maken: wil ik de rest van mijn leven liggen of zitten? Wanneer de ziekte eenmaal ver genoeg heeft doorgezet, kunnen ze namelijk niet meer van positie veranderen.

Hexakosioihexekontahexaphobia is de angst voor het Duivels getal, 666 oftewel The Number of the Beast een song van Iron Maiden. Overigens is de plaat niet terug te vinden in de Headbang Top 100. Opvallend: Queen met Bohemian Rhapsody staat er wel in.

Een ander voorbeeld. De top 10 Vreemdste Youtube Kanalen. Met op 6 (waarom 6?) Licking man. Deze man likt aan alles dat zijn tong maar kan bereiken. Geld, een oor, een schoolbus of in het geval van het filmpje een windmolen.
En wat te denken van de meest bizarre rechtszaken ooit? Ik moet spontaan denken aan het nummer Dat komt alleen maar voor in Dallas van Johnny Lion. (Niet genoteerd in de Top 2000, Top 4000 en zeker niet in de Headbang Top 100). Oftewel dit kan alleen in Amerika. Wat was het geval?

Toen Dalton Chisholm in een telefoongesprek met Bank of America verkeerde informatie kreeg, lukte het hem niet om zijn rekeningen te betalen. Zijn reactie? Hij klaagde de bank aan voor een totaalbedrag van 1784 miljard triljoen. Dit bedrag is letterlijk onbetaalbaar, omdat het meer was dan al het geld van de wereld samen. Niet gewonnen dus.

Eindejaarslijstjes, de ene nog gekker, aparter en belachelijker dan de andere. Als we deze dagen de balans opmaken met al die overzichten en de oversteek maken naar het nieuwe jaar, komen we vanzelf terecht in de populaire goede voornemens. Overal zie ik hetzelfde terug: terug naar hoe het voor corona was.

Ik keek wat verder en kwam deze site tegen: Manners.nl. Met een heel mooi voornemen dat ik meteen in de praktijk ga brengen. Ga voor een goed back-up systeem. Ik ga al mijn computerbestanden opruimen, sorteren en backupen, zowel in de cloud als op een externe harde schijf. Realiseerbaar en vooral heel haalbaar.

Wat ga jij in 2021 allemaal anders doen?

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf twaalf in cijfers: