Zwanger

Nog 25 dagen tot Kerst. Met 58 procent van de stemmen is gekozen voor Mariah Carrey met All I want for Christmas. Is Chris Rea al thuis en ja hoor dat k..konijn wordt weer gedraaid. Kortom, je kunt haast geen radiostation vinden dat niet Driving Home for Christmas, Flappie of iets Kerstachtigs draait. Waarom hoor ik nooit deze of die?

Ik vind het verschrikkelijk. En ik niet alleen geloof ik. Skyradio is wat dat betreft de grote boosdoener. Niet alleen draait het muziekstation Kersthits te pas (nou niet dus) en te onpas (dat dan weer wel), maar ook nog eens vaak dezelfde op één dag.

Natuurlijk, de vraag stellen is ‘m ook beantwoorden. Waarom druk je de knop niet in of draai je eraan, om op zoek te gaan naar een niet stoorzender, die alleen maar leuke muziek draait en waar ook nog eens weinig geluld, gekakeld, geouwehoerd, gepraat, gezegd, gesproken, gebabbeld, geconverseerd, gekeuveld, gekletst, geklessebest, gekwebbeld, gepalaverd, geparlevinkt, getaterd, gerateld, geklept, gekout en gecauseerd wordt.

Die zijn er dus niet. Radiozenders zijn irritante praatzenders geworden. Muziekstations hebben DJ’s in dienst, die zichzelf veel liever horen, dan dat ze moeten draaien. Ga maar na. Er zijn spelletjes, polls, quizjes en prijsvragen. Iedere DJ heeft tegenwoordig zijn sidekick, want alleen redt hij of zij het niet meer. Het nieuws wordt voorgelezen, besproken en geanalyseerd tot in den treure.

En blijkbaar is het interessant om te horen dat ene Jelmer uit Jubbega (al pratend alsof hij in de freggelgrot zit) ooit de trouwringen vergeten was bij de bruiloft van zijn stiefbroer. Hij was de eerste beller in de uitzending die mocht reageren op de vraag ‘wat is het ergste dat je ooit bent vergeten’?’ Of dat Mariska uit Medemblik (net verhuisd vanuit Enkhuizen en nog middenin de verhuizing) op de vraag wie je graag mee zou nemen naar een onbewoond eiland, prompt de verkeerde naam doorgeeft. Van haar ex. En zo kan ik nog wel doorgaan.

Het gaat de hele dag maar door en het begint in al de ochtend. Van Giel Beelen bij Veronica, die ongeveer vier ton (!) per jaar verdient, tot Mattie bij Q die ooit op radio aankondigde dat ‘we zwanger waren’ en later nog emotioneler moest toegeven dat hij niet de vader was. En van Ruud de Wild bij Radio 2 die negen van de tien keer zijn zin niet afmaakt of uit zijn woorden komt, tot aan diverse en voor mij totaal onbekende DJ’s van 3FM die denken dat nog meer praten hen uit het draconisch diepe dal kan trekken.

Het feit dat ik met dit overzicht kom, betekent ook dat ik het probeer. Mijn zoektocht naar een geschikte muziekzender duurt echt onverminderd voort. Wat is dat dan? Dat is heel simpel. Nieuws om het hele en halve uur. Om het kwartier een opvallend nieuwsbericht. Tussendoor plaatjes draaien en ik ben persoonlijk aanhanger van het aan- dan wel afkondigen van een muzieknummer. Desnoods nog met een leuk feitje erbij. Meer niet.
Zodat je lekker aan het werk kunt, met die muziekzender op de achtergrond, in de auto het fileleed wordt verzacht en dat je bovenin je slaapkamer dat ene nummer voor de spiegel meezingt. Een muziekstation dat er is waarvoor het bedoeld is. Niet om de DJ constant te horen, verplicht naar een onbekende, nietszeggende Nederlander te moeten luisteren en ook nog eens geprakte kersthits voorgeschoteld krijgt.

Wie toont goede voornemens en start bovengenoemd muziek (de naam zegt het al) station in het nieuwe jaar? Hoe mooi is dat om dat juist in 2019, want dan bestaat de radio precies 100 jaar, te doen. Wie durft en doet?


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf twaalf in cijfers: