Boeven

Als ik deze blog schrijf, is het 1 april. De dag van de grap. Maar ook de dag dat de NOS in 1980 begon met Teletekst. Good old Teletekst. Er was ooit sprake dat het afgeschaft zou worden in navolging van het buitenland, maar wij Nederlanders blijven teletekst trouw. Ook op 1 april, maar dan in 1928 wordt DAF opgericht, vermoorden Bonnie en Clyde op die dag in 1934 twee agenten en moet scheidsrechter Mario van der Ende de halve finale in de Champions League tussen Real Madrid en Borussia Dortmund uitstellen. Spaanse fans hebben een doel vernield en er moet een nieuwe komen.

Verder is Henk Krol, de voorman van 50PLUS jarig en we mogen hem gewoon feliciteren, want hij leeft nog. Wie niet meer onder ons is, is soullegende Marvin Gaye. Hij werd op 1 april 1984 omgebracht door notabene zijn eigen vader.

Maar 1 april is vooral de dag van de grap, gein en grollen. Toen ik bij de politie werkte, deden we daar ook vrolijk aan mee. Maandag verscheen op social media, deze link. Onder het mom heeft de politie eigenlijk humor? Ook zag ik dit voorbijkomen. De Stentor deed verhaal van de leukste lolligheden en ook nu weer was de politie behoorlijk aanwezig.

Ik haak in het kader van 1 april even in op mijn citatenblog van vrijdag. Daarin gaf ik een top tien weer van citaten die ik interessant vond, die mij bij gebleven zijn en die mij al dan niet geïnspireerd hebben. Ik noemde daarbij ook de naam van Pier Eringa, de toenmalige hoofdcommissaris van Politie Flevoland en mijn baas van 2002 tot 2007. Deze week was hij nog in het nieuws en wat ik las verbaasde mij geenszins.

Hij en het Verkeershandhavingsteam (VHT) hadden destijds een soort van haat-liefde verhouding. Eringa was één van de weinig korpschefs die zich niet liet vervoeren in een auto met chauffeur. Hij reed liever zelf in zijn Koreaanse terreinwagen: een gitzwarte Ssang Yong. Bepaald niet een gangbare auto voor een politiebobo, maar Eringa woonde in een oude boerderij achteraf en om daar te komen had hij veel meer aan een stoere terreinwagen met hoge instap dan een lage, moderne en luxewagen.

Op een dag was hij weer in conclaaf met de medewerkers van het VHT. Eringa had een hekel aan wat hij noemde ‘automobilistje pesten’ door hen het idee te geven dat controles alleen maar dienden om geld binnen te harken. Een discussie van alle tijden en nu ook weer heel actueel. Snelheidscontroles voor de verkeersveiligheid prima, maar niet te vaak, te verborgen en te veel vanuit het perspectief van de politie. Eringa vertelde dat hij die ochtend een automobilist staande had gehouden. Gewoon met zijn Ssang Yong. Degene achter het stuur keek met grote ogen naar Eringa. Wat had hij verkeerd gedaan? Waarom werd hij door iemand in politie-uniform in notabene een onopvallende auto aan de kant gezet?
“Ik heb die automobilist een groot compliment gegeven voor zijn rijstijl. Hij reed iets te hard, maar voegde prima in, liet iemand anders netjes voorgaan en gaf steeds keurig richting aan. Kortom, hij reed zoals het hoort. Dat gedrag moeten wij veel meer belonen in plaats van als politie alleen maar te straffen.”

De collega’s van het Verkeershandhavingsteam keken de grote baas vol verbazing aan. Was dit een grap? Was het wel verbazing of had het meer weg van verborgen bewondering? Want wat vertelt die automobilist als hij doorrijdt naar zijn werk of 's avonds thuiskomt? Juist ja. Eringa dwong die dag in ieder geval respect af en zette de toon om anders te gaan denken. Dat mondde op een gegeven moment uit in een gezamenlijke 1 aprilgrap.

De bedoeling was dat op de dijk Lelystad-Enkhuizen (N302) er een snelheidscontrole zou zijn van het VHT en dat automobilisten die te langzaam zouden rijden aan de kant werden gezet. Ze zouden een bekeuring krijgen, maar in werkelijkheid een praatje dat het van belang was de verkeersregels te kennen en zich aan te passen aan het overige verkeer. Het plan was te mooi om waar te zijn, had ongetwijfeld heel veel publiciteit opgeleverd, maar kon niet doorgaan, want de korpsbeheerder vond het maar niets.

De dag van de grap is geweest en we gaan weer over tot de orde van de nieuwe dag. Laat humor niet alleen op 1 april doorklinken in het werk van de politie. Wat agenten allemaal meemaken aan ellende is al heftig genoeg. Dit is een manier om daar mee om te gaan en even afleiding te zoeken. Gaan ze daarna weer verder met boeven vangen.


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf dertien in cijfers: