Meermaals-115

11-10-2023

In Musselkanaal daar moet je zijn

In Musselkanaal begrijpen ze het helemaal. Wat een communicatiestrategie, doordacht, direct en duidelijk. Ik ben fan. Hup vv Musselkanaal.

Wat was namelijk het geval? Op de terugweg van het duel tegen Annen gebeurde erin de spelersbus van de zondagvereniging begin deze maand het volgende. Een van de spelers was cocaïne aan het snijden. Er werd een quasi lollige foto gemaakt, die werd via Snapchat gedeeld en gans Musselkanaal ging viraal. En daarmee sneed de club niet alleen drugs, maar zichzelf ook lelijk in de vingers.

Direct gestopt

De trainer, de teamleider, de verzorger en de grensrechter stapten meteen op. "Sommige dingen kun je niet accepteren en dat ga ik ook zeker niet doen! Daarom ben ik per direct gestopt als trainer van VV Musselkanaal", schreef trainer Wessel Woortman op Facebook.

Tja en daar sta je dan als voorzitter van vv Musselkanaal. Die had je niet zien aankomen. Daarvoor ben je geen preses geworden, moet René Rakers (ze zijn bij Musselkanaal blijkbaar aanhangers van alliteratie en dat maakt mij nog meer nieuwsgierig naar de naam van de bewuste boosdoener) gedacht hebben. Maar de club deelde direct rake communicatieklappen uit.

Calimero-riedeltje

De speler op de foto werd voor twee jaar geschorst en mag in die tijd niet meer op de club komen. Daarna volgde een statement op de website, dat niet alleen inhoudelijk maar ook qua tone of voice goed in elkaar zat. En dat de club schreef dat drugsgebruik een groot maatschappelijk probleem is, was niet een beteuterd Calimero-riedeltje of een ferme veeg onder het hedendaagse in wat-voor-een-wereld-leven-wij tapijt, maar veel meer een duiding van de ernst van de zaak.

Steunbetuiging

Daarnaast nam de voorzitter zijn verantwoordelijkheid en stond de media te woord, ook voor camera en ondanks dat hij hoorbaar stotterde. Tot slot werd het proces nog uit de doeken gedaan, want er werd gemeld dat ook de selectie nog met een verklaring zou komen en die kwam er ook snel.

Sterker nog, dezelfde dag, dus twee dagen na het drugsincident. De inhoud liet zich wel raden, een krachtige no-go tegen welke vorm van drugsgebruik, maar ook een duidelijke steunbetuiging voor het besluit van het bestuur. Met andere woorden, de club hield de rijen gesloten, praatte met één mond en niet met meel en ging gezamenlijk diep door alle lagen stof.

Musselkanaal speelde zondag met 2-2 tegen Stadspark. De club staat inmiddels twaalfde in de zondag tweede klasse I district Noord. Dat is een degradatieplek. Toch is de gehele communicatie-insteek, persaanpak en mediaorganisatie, of hoe je het ook wilt noemen, van een ongekend hoog niveau. Daar kunnen heel veel clubs, zeker ook betaald voetbalorganisaties, alleen maar van leren. Om te beginnen met onderstaande te lezen.

Verbazing

Al eerder sprak ik mijn verbazing uit in meerdere MEERMAALS dat bijna geen voetbalclub – uitgezonderd de grote clubs hoop ik – een communicatiestrateeg in dienst hebben. Meestal volstaat een club wijze mannen en vrouwen. Denk maar zo, dit kan jou ook overkomen. Niet alleen als grote voetbalclub, maar ook op je werk of bij de plaatselijke padelvereniging. Ongewild in de media en wat nu?

Sorteer er nu eens op voor. Zet om te beginnen een stappenplan op papier. Voorkomen is beter dan genezen. Toch hulp nodig? Lees het onderdeel media-alarmering van wat ik mediaorganisatie heb genoemd en neem gerust contact op voor het noodzakelijke communicatieadvies. Het lijntje bij vv Musselkanaal hoef ik in ieder geval niet meer uit te gooien.


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf veertien in cijfers: