24-07-2024
Denk jij ook dat overkomt ons niet?
'Ongewenste media-aandacht, kent u die uitdrukking? Ongewenste media-aandacht.' Het zou inderdaad een letterlijke uitdrukking van Dominee Gremdaat kunnen zijn. Alleen die heb ik hem nog niet horen zeggen. Dan komt ‘wat een kutweer’ nog het meeste in de buurt.
Afgelopen zaterdag las ik met veel interesse een heel groot artikel in het NRC: Wie bedreigde de kinderen van de basisschool in Oss die in juni moest sluiten? Geschreven door Bram Endedijk en Hugo Logtenberg. Het ging om dit: ‘Na ernstige online bedreigingen van leerlingen moest de Regenboog dicht. Het werd landelijk nieuws. Wat was er precies aan de hand? Een reconstructie.'
Strovuur
Het punt dat ik wil maken betreft deze passage: ‘Het nieuws over de sluiting staat dan al op de site van Omroep Brabant. Het bericht is als strovuur. Binnen een half uur rinkelen op de Regenboog alle telefoons. Van Hart van Nederland en het Brabants Dagblad tot de NOS – iedereen belt. Van Tilburg neemt het woordvoerderschap op zich. Tegen een van de eerste journalisten die hij spreekt, zegt hij – onervaren in omgang met de media – dat de paniek vrij groot is. Een uitspraak die hij een paar minuten later online woordelijk terugleest.’
‘Zijn telefoon blijft onophoudelijk gaan. Docenten, ouders en journalisten – iedereen wil iets van hem. Omroep Brabant staat dan al met een straalwagen voor de school en belt aan. De omroep zal vier dagen op rij hun journaal openen met het nieuws uit Oss.'
Hoezo media?
Van Tilburg is Marcel van Tilburg, leidinggevende van de Regenboog. De arme man. Dat hadden ze erbij niet gezegd toen hij de baas van de school werd. Dat woordvoering ook een onderdeel van zijn dagelijkse job zou kunnen zijn. Hoezo media? Daar had hij in het onderwijs toch niets mee te dealen? Wat was er nou te melden en als er dan toch wat was, als hè, nou dan zou hij die – hoe heet dat – journalist ook wel te woord kunnen staan toch?
Zou het zo gegaan zijn?
Ik ken Marcel van Tilburg niet, maar ik denk dat ik er niet heel veel naast zit en vervang zijn naam gerust door heel veel andere schoolbazen, interim-directeuren of schoolhoofden. Kortom, het is dagelijkse praktijk, het kan jou op school dus ook overkomen en….De media doen gewoon hun werk. Nieuws verslaan, een reactie vragen en het publieke belang dienen.
Hoe ga je om met de media? Dat is een vraag die elk bedrijf, onderneming of vereniging zich moet stellen.
Nogmaals, het kan jou ook overkomen. Dat de media belt, vraagt, onderzoekt en allerlei slinkse wegen bewandelt om jou maar te verleiden tot een reactie. En kan het niet rechtstreeks, dan is het links- of desnoods rechtsom.
Wat doe je dan? Heb je een plan? Hoe ga je ermee om? Ligt er een protocol? Weet iedereen wat te doen. Hoe wapen jij je tegen een mediastorm? Kortom, zijn de rijen gesloten?
Subiet
Voorkomen is in deze beter dan genezen. Je kunt ervoor kiezen om je communicatieprofessional weg te bezuinigen of helemaal niet aan te nemen. Maar zorg dan in ieder geval dat je iets gedaan hebt of nu subiet doet. (Al is dat nu een beetje een gekke gedachte in onderwijsland).
Zet om te beginnen een stappenplan op papier. Voorkomen is beter dan genezen. Toch hulp nodig? Lees het onderdeel media-alarmering van wat ik mediaorganisatie heb genoemd en neem gerust contact op voor het noodzakelijke communicatieadvies en stop voor nu met struisvogelpolitiek. Voordat het écht te laat is.