Nagels

Blog 187 – 4 februari 2020

Voetbalverenigingen en vrouwenvoetbalmedia verenigt u!

Afgelopen vrijdag speelden de dames van Be Quick’28 tegen de Ajax Vrouwen. De achtste finale in de beker. Be Quick’28 actief op het allerhoogste amateurniveau. Ajax staat tweede in de eredivisie en is de bekerhouder. Het werd een hele happening met heel wat communicatiemomenten, maar bovenal met een prima uitslag: 1-3.

In de aanloop naar de wedstrijd, interviewde ik Anouk Bourgonje voor dagblad De Stentor. Een frivole linksbuiten, een echte Be Quick’28-ster en wat toen nog niet bekend was: doelpuntenmaakster tegen Ajax. Het ging over de loting, de voorbereiding op de bekerwedstrijd en de minuscule kansen op succes. Maar het ook ging over Be Quick’28 als club en hoe voortvarend en drukdoende iedereen aan het werk ging om er een spraakmakend event van te maken. Want dat moest het worden en dat werd het ook.

Door de keuze voor de vrijdagavond, de gratis entree en het aanvangstijdstip van 19.00 uur. Maar ook dankzij de catering langs de kant van het veld. En door een heus programmaboekje inclusief handtekeningenkaarten. En dankzij een op meisjes gericht programma in de kantine met onder meer nagels lakken. Daar waar ook ingeschreven kon worden voor een hooghoudcompetitie op het veld en waar de verloting na afloop plaatsvond.

Een draaiboek deed de rest. Zelf had ik ook een marginale rol. Ik had mij aangemeld om wat te doen met media. Ik voetbal bij Be Quick’28 op een zeer bescheiden maar bovenal gezellig niveau. Recreanten 3 is mijn team. We hebben twee artsen in het team, wat af en toe heel handig is, een trouwe orderpikker (tevens aanvoerder), een leergierige werkvoorbereider, maar ook een chaotische leraar Spaans en een plaatselijke apotheker.
En twee ProRail medewerkers. Eentje is er risico-analist en tevens Magnified healer en Oness trainer, wat dat ook mag zijn. (We kunnen hem er niet mee klieren, want werkelijk niemand weet wat het inhoudt. De ander houden wij verantwoordelijk voor het debacle met de Fyra) en we beschikken over een restant doodgewone VUT-ers.

Iedereen komt elke woensdag te saam om te ballen, om af en toe te zeuren en te zeiken en om na afloop gewoon even samen te zijn. Om op niveau te praten, voetbal te kijken en soms een bardienstje te draaien. Het is zoals het overal is. Voetbal zoals het moet zijn en wat mij betreft nog lang zo moet blijven. Ik wil het niet missen en dat hoeft ook niet. Ik kan nog jaren vooruit. Met mijn 47 jaar ben ik bijkans nog een broekie.

Ik had al lezend in het draaiboek aangegeven dat ik het mediagedeelte wel voor mijn rekening wilde nemen. Dat zou een klein beetje neerkomen op hetzelfde klusje dat ik twee jaar geleden klaarde bij Alcides tegen AZ. Ik was toen perschef van de Meppeler club en kreeg te maken met Fox Sports die een steiger van 5 meter hoog wilde, een in te richten perstribune en heel veel landelijke media. De perskamer was bijkans vol.

Stiekem had ik daar vrijdag ook een beetje opgehoopt. Dat het vrouwenvoetbal de media-aandacht zou krijgen die het verdiende. Opstellingen klaar, de wificode paraat en hesjes voor fotografen. Het was er. Ajax stuurde twee social media medewerksters, de cameraploeg moest vanwege onvoorziene omstandigheden afzeggen en er was een plaatselijke journalist. En via de mail had een fotograaf zich aangemeld. Maar meer persjongens en -meisjes kwamen er niet af op deze bekerwedstrijd. Toch wel teleurstellend.

Die geringe aandacht – al is de wedstrijd door het Zwolse MVM Sports helemaal opgenomen – kent twee kanten. Allereerst vanuit de vereniging redenerend. Hoe deed de club het communicatief? 

1)
Be Quick’28 maakte dus een programmaboekje, maar ook een flyer, poster en een persbericht. Los gezien van de inhoud, maar wanneer werd het bericht verstuurd en naar wie? Timing is in deze enorm belangrijk. En ik vroeg mij meer af. 
Wat heeft de vereniging zelf gedaan met de eigen (social) mediakanalen? Een Facebook bericht, een keer een tweet en een berichtje op de website? Waarom is het persbericht nergens terug te vinden op de eigen website? Een aantal media pakte het weliswaar op en De Stentor uiteindelijk met een interview, maar verder?
Volgens mij had de club in de week voor het event, veel actiever moeten zijn met de social mediaberichtgeving, om over de wedstrijddag maar te zwijgen. Geen enkel Facebookbericht (had prima ‘live’ gekund), degene die het Twitteraccount beheerde, was er niet eens en de inlog was onbekend. Wat een gemiste kans!

2) 
Maar de landelijke vrouwenvoetbalmedia liet het in dit geval ook lelijk afweten. Het vrouwenvoetbal wil graag evenredige media-aandacht, voor vol aangezien worden en in de belangstelling staan. Maar waar waren de mediamannetjes en -vrouwtjes dan? Het was de enige bekerwedstrijd op de vrijdagavond. En ja dat we allemaal en altijd met vrijwilligers te maken hebben, is een gegeven, maar dan ook meteen een onmogelijkheid om een keer wat extra’s te doen? De diverse media hadden prima van tevoren een aanvraag kunnen doen om bijvoorbeeld achter de schermen te kijken, de voorbereiding van Be Quick’28 mee te maken of de Zwolse trainer de hele tijd te volgen.

Die trainer, Cor Smit en die van Ajax Vrouwen, Danny Schenkel, werden na afloop door mij nog geïnterviewd. Een kort perspraatje bestaand uit een paar vraagjes over de voorbereiding, de wedstrijd en hoe het beviel bij de club, want de beide trainers waren nieuw.

Almeerder en oud-Amsterdammer Smit had een opvallend antwoord. Over dat hij het niet vond kunnen dat het budget voor de vrouwen toch zo achterbleef bij dat van de mannen, die maar op tweede klasse niveau spelen. ‘Om elke dinsdag en donderdag 170 kilometer te rijden en op zaterdag wedstrijden te spelen in het hele land, vind ik dat de club dat op de juiste manier dient te belonen.’ Dat dat niet gebeurde wilde er bij de trainer maar niet in. Hij maakte later bekend dat hij daarom aan het eind van het seizoen vertrekt bij Be Quick’28.

En zo kreeg de geslaagde happening toch een beetje nare nasmaak en een communicatievervolg.  


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf dertien in cijfers: