Bel

Nu 2019 al weer een paar weekjes onderweg is, merk je her en der dat de belangstelling voor de Oranje Leeuwinnen heel voorzichtig toeneemt. Vorige week waren de vrouwen van Oranje in Zuid-Afrika voor een trainingskamp, al was er weinig media-aandacht. Dat zal straks vast meer worden, wat natuurlijk alles te maken heeft met het naderende WK in Frankrijk.

De mannen hebben weliswaar de halve finale van de Nations Cup tegen Engeland, maar dat is het wel. Ok, er is een EK onder 21 in San Marino en Italië, een EK onder 19 eindronde in Armenië en de verplaatste Africa Cup naar juni, die in Egypte wordt gehouden. Maar dat is het wel als het gaat om grote voetbaltoernooien dit jaar. Het WK voor de vrouwen is van 7 juni tot en met 7 juli en als ik het moet geloven zijn er alleen nog kaartjes voor het groepsduel tegen Nieuw-Zeeland beschikbaar. Viva, forza en allez Oranjeleeuwinnen.

Zelf ben ik ook behoorlijk betrokken bij het vrouwenvoetbal. Ooit tuigde ik het vrouwenvoetbal bij toen nog FC Zwolle mede op en was ik de eerste teammanager van de Zwolse vrouwen. Daar schreef ik al eerder al het blog pindakaas over. Leuke tijd gehad, veel aan organisatie en communicatie gedaan, al eindigde het wat abrupt en voortijdig.
Toch bleef ik het vrouwenvoetbal nog volgen en dat doe ik nog steeds. Af en toe kijk ik weleens een wedstrijdje van PEC Zwolle, spreek nog regelmatig een aantal meiden en voel mij op de één of andere manier nog betrokken. Sterker nog, ik ga daar ook wat mee doen. Samen met 100%Voetbal, ga ik een vrouwenvoetbalplatform oprichten. Dat doe ik niet alleen, maar onder meer met international Renate Jansen van FC Twente Vrouwen. De bedoeling is om ruim voor het WK het platform in de lucht te hebben. Het nieuws sneeuwde wat onder, maar geloof mij, het gaat er echt komen.

Het gekke was en is, dat er behoudens vrouwenvoetbalnieuws.nl, eigenlijk helemaal geen echt serieus informatiekanaal voor eredivisie en top van Nederland is. Wat dat betreft laten KNVB, Eredivisie Vrouwen en ook de clubs het samen behoorlijk liggen. Waar zijn de overkoepelende nieuwsberichten, wetenswaardige achtergronden, maar ook de actuele invulling van de diverse social mediakanalen? Een andere international Merel van Dongen trok er zelfs voor aan de bel.

Als het vrouwenvoetbalplatform er is, dan betekent dat naast meer media-aandacht, publieke animo, andermaal een stap in de goede richting. Alleen, daarin schuilt ook een behoorlijk risico. Het vrouwenvoetbal weet hier namelijk nog niet zo goed mee om te gaan.
Dat heb ik twee keer meegemaakt als journalist. De service die soms een strijd wordt: het vooraf laten lezen van een interview. Ik werk daar met alle plezier aan mee, alleen wel met spelregels. Feitelijke onjuistheden worden verbeterd, alle andere suggesties welkom, maar het is aan mij om daar wat mee te doen. Zo simpel is het, alleen dat is het blijkbaar niet. Zaken als: ‘als het niet veranderd wordt, dan geef ik geen toestemming of ik heb het wel zo gezegd en het klopt helemaal wat er staat, maar nu een dag later, vind ik dit toch mooier.’

Zo jammer en zo onnodig ook. Het vrouwenvoetbal staat bekend om de laagdrempeligheid, het gemakkelijk te benaderen zijn en de knuffelaaibaarheid. Gewoon na de wedstrijd op de foto, een handtekening uitdelen en aanspreekbaar zijn. Puur, echt en allesbehalve uit de hoogte of met misbaar. Houd dat zo! Het vrouwenvoetbal heeft helemaal geen betweterige trekjes nodig. En waarom ook? Om erbij te horen, om het mannen machowereldje te benaderen en ooit te evenaren? Nee juist niet. Vrouwenvoetbal moet zich niet vergelijken met die van de mannen, maar zich blijvend onderscheiden.

Het is goed dat KNVB, Eredivisie Vrouwen en de clubs zich hier bewust van zijn en daar ook wat meedoen. Of beter gezegd moeten doen in de vorm van media-advisering. Spreek de speelsters toe en leg ze uit hoe het werkt, koester de media-aandacht die alleen maar meer wordt met het komende WK op komst en blijf gewoon doen wat je altijd deed. Oftwel blijf jezelf.
Ik vond in dat kader een citaat van Ralph Waldo Emerson, een Amerikaanse filosoof en dichter wel toepasselijk: "Jezelf blijven in een wereld die jou constant anders probeert te maken, dat is de grootste prestatie."


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf zes in cijfers: